Deeltjestellers en Captos

5 mei 2025 •
Afbeelding bij artikel met titel Deeltjestellers en Captos

In afgesloten en gecontroleerde omgevingen zoals laboratoria, cleanrooms of high-end productieafdelingen in de farmaceutische en voedingssector is luchtkwaliteit van cruciaal belang. Naast temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂ is ook de hoeveelheid (en grootte) van zwevende deeltjes in de lucht een belangrijke indicator voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit in het algemeen. De kleinste onzichtbare verstoring kan ingrijpende gevolgen hebben. Met behulp van een deeltjesteller bepaal je exact het gehalte aan deeltjes in de lucht en vermijd je contaminaties. Maar wist je dat je met Captos je deeltjesteller nog veel slimmer kan maken?

Wat doet een deeltjesteller precies?

Een deeltjesteller detecteert en telt onzichtbare deeltjes in de lucht, vaak in grootteklassen van 0,3 tot 5,0 micron. De deeltjesteller zuigt lucht aan en meet op basis van lichtverstrooiing via een laser het aantal aanwezige deeltjes. De teller geeft weer hoeveel partikels zich in een bepaald volume lucht bevinden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om stof, pollen, bacteriën, schimmels, rook of andere verontreinigingen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Een correcte monitoring van deze waarden is essentieel in omgevingen waar contaminatie absoluut vermeden moet worden.

Twee soorten deeltjes worden gedetecteerd:

Levensvatbare deeltjes: micro-organismen zoals bacteriën. Ze worden vaak gegenereerd door mensen die in de ruimte werken. Ze verplaatsen zich niet zelfstandig, maar liften mee op andere deeltjes.

Niet-levensvatbare deeltjes: stof, druppels of andere materie afkomstig van processen, HVAC-installaties of materialen. Deze fungeren vaak als “taxi” voor de micro-organismen.

Omdat microben zich meestal hechten aan deeltjes tussen 0,5 en 5,0 micron, is deze range het belangrijkst om in de gaten te houden. Deeltjes kleiner dan 0,5 µm zijn vaak te licht om microben te dragen. Grotere deeltjes zakken sneller neer en worden dus niet actief verspreid via luchtcirculatie.

Waarom is deeltjestelling essentieel?

In gecontroleerde ruimtes moet het aantal zwevende deeltjes onder een bepaald maximum blijven om: 

  • besmetting van producten of monsters te vermijden
  • kwaliteitsnormen zoals GMP, ISO of EU-Guidelines na te leven
  • auditklare of inspectieklare rapportering te garanderen

Waar zet je een deeltjesteller in?

  • Laboratoria met strikte luchtkwaliteitsnormen
  • Cleanrooms in farmaceutische productie
  • Productie- en verpakkingszones in voeding en high-tech
  • Ziekenhuizen of medische onderzoekslabs

Een deeltjesteller + Captos = slimme luchtmonitoring

Captos is een multisite en webbased sensornetwerk dat automatisch temperatuur, vocht, CO₂ en andere parameters in jouw ruimte meet en bewaakt. Maar het systeem gaat verder: je kan Captos perfect koppelen aan deeltjestellers van alle bekende en vertrouwde leveranciers.

Met Captos kan je:

  • real-time trends monitoren en alle data in één centraal dashboard verzamelen
  • automatische meldingen instellen bij afwijkingen
  • historische data analyseren en data combineren voor geavanceerde analyses
  • rapporten genereren voor audits en kwaliteitscontroles

Bovendien is Captos eenvoudig schaalbaar en inzetbaar over verschillende sites heen. Dankzij de modulaire opbouw kies je enkel de functies die jij nodig hebt.

Klaar om jouw deeltjesteller slimmer te maken?

Wij delen jouw passie voor precisie en zorgen met Captos voor controle, inzicht en gemoedsrust – tot in de kleinste deeltjes.

📞 Reeds klant van Captos?
Vraag meer info over de koppeling met jouw deeltjestellers.
We helpen je graag op weg.

📥 Nog niet vertrouwd met Captos?
👉 Bekijk hier onze demo en ontdek hoe je jouw sensordata slimmer opvolgt, rapporteert en centraler kan beheren.